YouCat - Katechismus pro mládež vyšel česky

12.4.2011 

Karmelitánské nakladatelství ve spolupráci se Sekcí pro mládež České biskupské konference uvedly v těchto dnech na trh knižní novinku - Katechismus katolické církve pro mladé – YouCat. Včera byl katechismus pro mladé představen na oficiální tiskové konferenci za účasti arcibiskupa Dominika Duky, předsedy České biskupské konference (ČBK), P. Jana Fatky, ředitele Karmelitánského nakladatelství a P. Víta Zatloukala, ředitele Sekce pro mládež ČBK.

Iniciativa k vydání této publikace vzešla od kardinála Christopha Schönborna, vídeňského arcibiskupa. Právě v německém jazyce byla tato kniha sepsána, ale postupně bude přeložena do celkem 25 světových jazyků. Vydání katechismu zaštítil papež Benedikt XVI., který k této publikaci napsal předmluvu.

"Vysvětlit křesťanskou víru v jazyce mladých lidí je velmi významný počin, protože právě to jim může ukázat cestu k víře a církvi, anebo jejich víru posílit a upevnit," říká k vydání katechismu pro mladé pražský arcibiskup Dominik Duka. Katechismus pro mladé - YouCat vychází před letošními Světovými dny mládeže, které se budou konat ve španělském Madridu (16. - 21. srpna 2011). Všichni účastníci jej obdrží zdarma. Karmelitánské nakladatelství vydává YouCat v češtině v nákladu 2500 kusů a z toho 1600 kusů obdrží Sekce pro mládež ČBK, která katechismus bude účastníkům madridského setkání distribuovat prostřednictvím Diecézních center pro mládež. Další zájemci si YouCat budou moci zakoupit.

Katechismus pro mladé zprostředkovává úhrn katolické víry tak, jak byl předložen Katechismem katolické církve, ovšem jazykem přiměřeným mladému člověku, a nemá v úmyslu ani se nesnaží bezpodmínečně vyčerpat všechny jeho obsahy. Kniha je psána formou otázek a odpovědí, které kladli mladí lidé. Následný komentář má čtenářům poskytnout dodatečnou pomoc, aby dokázali lépe pochopit danou otázku a její význam pro vlastní život. Katechismus pro mladé navíc nabízí v průběžném postranním sloupci doplňující texty, jako jsou shrnující definice, citáty z Písma svatého, citáty svatých a spolehlivých učitelů víry. V samém závěru najdeme věcný a jmenný rejstřík, který umožňuje snadno si vyhledat konkrétní místa v textu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.