Kardinál Sepe: Afrika musí evangelizovat Afriku

11.10.2003 

Plenární zasedání Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (SECAM), probíhající od 1. října v hlavním městě Senegalu, zvolilo včera večer nové představenstvo. Novým předsedou organizace se stal arcibiskup z nigerijské Abuje, mons. John Onaiyekan, který vystřídá ve funkci mons. Pasinya. Na plenárním zasedání Sympozia vystoupil dnes také prefekt Kongregace pro evangelizaci národů, kardinál Crescenzio Sepe. Ve svém projevu formuloval dvě priority pro poslání církve na africkém kontinentu.

První z priorit zmíněných kardinálem Sepe je poslání ?dovnitř?. Afrika musí evangelizovat Afriku a vést její obyvatele k dospělé víře. Jedině pevné zakotvení v Kristu je učiní svědky v mnoha obtížných situacích kontinentu, ať už jde o rozkvět náboženských sekt, islámský fundamentalismus nebo materialismus.

Druhou prioritou je podle kardinála Sepeho poslaní ?ad extra?, směrem ven. Afrika je volána k evangelizaci světa, také skrze vysílání misionářů mimo kontinent. Obě tyto mise vyžadují dobrou formaci, jak kléru tak i laiků, zdůraznil prefekt Kongregace pro evangelizaci národů.

13. plenární zasedání Sympozia biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru skončí zítra, slavnostní mší svatou na mariánském poutním místě Bopenguine, 60 km na sever od Dakaru.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.