Biskupové USA se znepokojením sledují vývoj situace v Afgánistánu a Pákistánu

11.4.2011 

Američtí biskupové se znepokojením sledují vývoj situace v Afgánistánu a Pákistánu. Představitel episkopátu Spojených států, biskup Howard James Hubbard, zaslal v této věci list Tomasi Donilonovi, poradci prezidenta pro národní bezpečnost. Varuje v něm Bílý dům před příliš kvapným odchodem z Afgánistánu. Stažení koaličních vojsk musí doprovázet budování občanské společnosti, naznačil biskup Hubbard. Zdůraznil také, že současná situace v Afgánistánu zanechává mnoho otazníků a věcí, které si můžeme jen přát.

Představitel episkopátu vyjádřil také znepokojení nad rostoucí intolerancí k náboženským menšinám, jak ukázala barbarská vražda Shabáze Bháttího, jediného křesťana v pákistánské vládě. Připomeňme, že zemřel kvůli svému nasazení za svobodu pro Asii Bibi, pákistánskou křesťanku odsouzenou k smrti za obranu vlastní víry, čímž – podle soudu – urazila Mohameda.

Dodejme, že stav Asii Bibi se stále zhoršuje. Špína v pákistánských věznicích u ní vyvolala těžko identifikovatelnou nemoc. Organizace pro lidská práva usilují, aby jí byla povolena návštěva lékaře. Jak uvádí místní zdroje, navzdory nemoci pákistánská křesťanka prožívá intenzívně dobu postní. Modlí se a doufá, že vyjde na svobodu, navzdory tomu, že její šance jsou stále menší. Popravu Asie Bibi totiž prosazují nejen islámští extrémisti, ale také uskupení, považovaná doposud za umírněná.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.