Benedikt XVI.: Popírání křesťanských kořenů Evropy je jako snaha žít bez kyslíku

11.4.2011 

Valorizace křesťanského dědictví Evropy byla hlavním tématem promluvy Benedikta XVI. k novému velvyslanci Chorvatska u Svatého stolce. Filip Vučak předal papeži dnes dopoledne v apoštolském paláci své pověřovací listiny.
Benedikt XVI. ve své promluvě poukázal na jakousi kolektivní ztrátu paměti, která by chtěla popřít historicky zjevnou skutečnost křesťanských kořenů Evropy. Vyjádřil také svou radost z blížící se návštěvy Chorvatska, kterou papež vykoná v červnu.

Co může dát Chorvatsko Evropě dnes? V okamžiku, kdy si tato země připomíná 20 let nezávislosti, zrychluje svůj krok směrem k Evropské unii. Papež proto povzbuzuje Chorvaty, aby se nevzdávali své kultury a svého náboženského života. Bylo by chybné chtít ignorovat vlastní identitu, varoval Benedikt XVI. Vstup do Evropské unie neznamená pro vaši zemi jen zapojení se do ekonomického a právního systému s jeho výhodami a limity - pokračoval Benedikt XVI. - Vaše země bude moci nabídnout vlastní přínos. Papež vyzval Chorvatsko, aby se nebálo rozhodně se domáhat respektu k vlastním dějinám a náboženské a kulturní identitě. Kritizoval také hlasy, které se „zarážející pravidelností popírají skutečnost náboženských kořenů Evropy“. „Ztráta paměti a popírání historicky evidentních skutečností se stalo módou. Tvrdit, že Evropa nemá křesťanské kořeny, je stejné jako tvrdit, že člověk může žít bez kyslíku a bez výživy,“ dodal Benedikt XVI. a povzbudil Chorvaty, aby „se nestyděli připomínat a zdůrazňovat pravdu a je-li to nezbytné, odmítat to, co jí odporuje.“

Papež si je jistý, že Chorvatsko umí bránit svou vlastní identitu přesvědčivě a hrdě a umí se vyhnout novým nebezpečím, která se vyskytují, a pod záminkou špatně chápané náboženské svobody odporují přirozenému zákonu, rodinně a morálce“. Papež pak vyjádřil své uspokojení z toho, jakou roli hraje církev v podpoře míru v regionu a především v Bosně a Hercegovině. „Chorvatsko neopomíjí přinášet svá specifika, aby zjednodušila dialog a pochopení mezi národy s různými tradicemi, které spolu žijí už dlouhá staletí. Odtud pak plyne povzbuzení pokračovat na této cestě upevňování míru a respektu vůči všem.“

Benedikt XVI. v červnu Chorvatsko navštíví. Téma cesty zní „Spolu v Kristu.“ „Toto spolu si přeji oslavit s vašim národem“ ujišťuje papež. „Spolu, nehledě na nesčetné lidské rozdíly, spolu i s těmito rozdíly.“ Spolu v Kristu „který po staletí doprovází chorvatský národ svou dobrotou a milosrdenstvím“.

Benedikt XVI. také vyjádřil potěšení nad tím, že letošní rok byl chorvatským parlamentem vyhlášen za Rok Bošcoviće, na počest jezuitského vědce a filosofa, který ukázal, že je možné, aby víra a věda žily v harmonii, ve službě vlasti i Církvi.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.