Kard. Nauguib: Mezi demokracií a islámským státem není střední cesta

4.4.2011 

Patriarcha katolických koptů, kard. Antonio Naguib, který pobývá v těchto dnech v Římě, kde se podílí na přípravě apoštolské exhortace z biskupské synody pro Blízký východ, poskytnul rozhovor katolické agentuře ACI o situaci v Egyptě.

„Neexistuje střední cesta mezi demokracií a islamismem – řekl kardinál. Egypt bude buď zemí svobody, rovných práv a demokracie anebo muslimským státem, ve kterém budou tyto hodnoty od základu ohroženy.“ Patriarcha tak komentoval referendum z 19. března, ve kterém se téměř 78% voličů vyslovilo za zavedení pouze částečných změn v ústavě, které budou modifikovat moc prezidenta. Podle jeho mínění ukazuje výsledek referenda na velký vliv islamistů na egyptskou společnost. „Referendum bylo bohužel podáváno z náboženského hlediska jako rozhodnutí pro islám anebo proti němu namísto toho, aby se mluvilo o sociálních a politických změnách,“ řekl kard. Naguib. Prvotním cílem opozičního hnutí proti prezidentovi však byly demokracie, občanský stát a pořádek založený na rovnosti práv a odpovědnosti všech.

V egyptském referendu hlasovalo jen 22% obyvatel za úplnou revizi ústavy. Mezi nimi bylo i mnoho muslimů, kteří kritizovali nedostatek vůle k zásadnějším změnám. Koptský katolický patriarcha doufá, že v budoucnosti najde tento postoj širší podporu a podaří se dosáhnout definitivní změny ústavy. V září se budou v Egyptě konat volby do parlamentu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.