Zemřel indický kardinál Vithayathil

1.4.2011 

Ve věku 83 let dnes zemřel indický kardinál Varkey Vithayathil. Benedikt XVI. v soustrastném telegramu vzpomíná na jeho horlivé nasazení, s kterým sloužil syro-malabarské církvi, a všechny, kdo oplakávají jeho smrt, ujistil o své duchovní blízkosti.
Syro-malabarský arcibiskup a redemptorista Varkey Vithayathil byl na kněze vysvěcen v 27 letech. V Římě na Papežké univerzitě svatého Tomáše Akvinského získal doktorát z církevního práva. Ve 49 letech ho Jan Pavel II. vysvětil na biskupa a o dva roky později se ujal vedení syro-malabarské církve. Kardinálem ho jmenoval Jana Pavel II. v roce 2001.
Syro-malabarská církev má tři miliony a šest set tisíc věřících. Podle tradice má původ době, kdy v Indii hásal evangelium apoštol Tomáš.
V posledních letech svého života se musel kardinál Vithayathil postavit klidně ale pevně proti násilí páchanému na křesťanech indického církevního společenství. Mnohokrát apeloval na státní představitele, aby potírali náboženský fundametalismus a podporovali náboženkou svobodu tak, jak ji garantuje indická konstituce. Stavěl se na stranu diskriminovaných dálitských křesťanů. Když některé z indických států schválily zákon zakazující konverze, mluvil o urážce indické tolerantní kultury a o ?temném dni? pro zemi. ?Jako křesťané ? prohlásil kardinál Vithayathil ? nemůžeme hlásání evangelia odložit stranou. Jak můžeme bránit světu, aby poznal krásu Kristova vítězství nad smrtí a nad hříchem? Neobracíme nikoho násilím, snažíme se, aby všichni poznali pravdu o našem Spasiteli.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.