Audience účastníků kurzu "Foro interno"

27.3.2004 

?Horizont universálního povolání ke svatosti má ve svátosti smíření rozhodující předpoklad?. To je myšlenka, kterou dnes dopoledne Svatý otec předložil během audience účastníkům kurzu ?Foro interno?, který v uplynulých dnech pořádala ve Vatikánu -tak jako každý rok- Apoštolská Penitenzierie. Jan Pavel II. zdůraznil, že právě svátost smíření a milosti, spolu s Eucharistií, doprovázejí křesťana na cestě k dokonalosti. Připomněl také, že právě před třiceti lety vešel v Itálii v platnost nový Obřad svátosti smíření, schválený Kongregací pro Svátosti. Byl to významný moment, řekl Svatý otec, protože vložil do rukou kněží a věřících skvělý nástroj svátostné obnovy. Bylo by iluzorní chtít dosáhnout svatosti, bez pravidelného a horlivého přistupování ke svátosti smíření.

Ovocem této svátosti není jen odpuštění hříchů. Působí autentické duchovní vzkříšení, navrací důstojnost a dobra života Božích dětí, z nichž nejvzácnější je přátelství s Bohem.

Pokání, pokračoval dále Jan Pavel II., je svátost osvícení, která pro svoji přirozenost přináší očištění. Nikdy nebudeme dost svatí, abychom neměli zapotřebí tohoto svátostného očištění, upozornil. Kdo se pravidelně zpovídá a dělá to s přáním vnitřního rozvoje, přijímá ve svátosti spolu s Božím odpuštěním a milostí Ducha svatého, světlo pro svoji cestu k dokonalosti.

Svátost smíření je sjednocujícím setkáním s Kristem.

Mezi jednotlivými zpověďmi, uvedl dále Svatý Otec, věřící zakouší stále hlubší společenství s milosrdným Bohem, až k plnému sjednocení s Ním. Viděno jako setkání s Bohem, svátost smíření ukazuje nejen svoji krásu, ale také příležitost k jejímu častému slavení. A je to dar také pro kněze, protože radost odpouštět a z toho, že mi bylo odpuštěno, jdou ruku v ruce. V závěru Jan Pavel II. dodal, že zpovědníci musí vykonávat svůj odpovědný úřad s dobrotivostí, moudrostí a odvahou. Jejich úkolem je však ukázat potřebnost tohoto setkání s milosrdnou Boží odpouštějící láskou, které očišťuje a obnovuje na cestě ke křesťanské dokonalosti.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.