Benedikt XVI. se setkal s novým řecko-katolickým biskupem Ševčukem

31.3.2011 

Benedikt XVI. přijal na audienci nového kyjevsko-haličského vyššího arcibiskupa, kterého před týdnem zvolil synod řecko-katolických biskupů Ukrajiny shromážděný ve Lvově. Teprve čtyřicetiletý arcibiskup Svjatoslav Ševčuk se dnes před polednem ? po audienci u Benedikata XVI. ? setkal s novináři ve vatikánském tiskovém centru, kde zdůraznil, že je nutné, aby katolíci a pravoslavní spojili síly při hlásání evangelia a obraně křesťanských hodnot.

?Myslím, že toto setkání se Svatým otce ukázalo charisma Petrova nástupce. Utvrdil mě ve víře. Bylo velmi emotivní, jak mě podpořil v mém nové poslání a dodal důvěru.?

Jaké úkoly leží před ukrajinskou řecko-katolickou církví?

?Nová evangelizace, jednota křesťanů a také sociální služba, kterou naše církev koná v Ukrajině a po celém světě.?

Když vás papež zdravil při generální audienci zdůraznil význam jednoty. Ekumenický dialog je na Ukrajině skutečně důležitý?

?Boží služebník Jan Pavel II., který už brzy bude blahoslavený, prohlásil, že Ukrajina je laboratoř ekumenismu. My v téhle práci, v tomhle poslání, pokračujeme a vidíme, že naše účast na dialogu katolické církve s pravoslavnými a východními církvemi může být užitečná.?

Říká nový kyjevsko-haličský arcibiskup Svjatoslav Ševčuk.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.