Vatikánské přání k buddhistickému svátku Vesak

31.3.2011 

Dialog mezi různými náboženstvími je alternativou pro dosažení míru. Toto přesvědčení vyjádřila Papežská rada pro mezináboženský dialog v poselství k blížícímu se buddhistickému svátku Vesak, který se slaví v mnoha asijských zemích v různých dnech během dubna a května. Dialog je zlatá cesta, protože ukazuje k vyšším hodnotám: míru, společnému dobru a vzájemnému respektu. Dialog přináší svědectví o tom, že rozličné národy a vyznání mohou žít ve svornosti. V tomto duchu pokračuje poselství papežské rady ?přátelům buddhistům?.

?V dnešním světě poznamenaném mnoha formami sekularismu fundamentalismu, které jsou často nepřáteli opravdové svobody a duchovních hodnot, může být mezináboženský dialog způsobem jak najít cestu k mírovému soužití a společnému úsilí o dobro společnosti.? Dialog je také stimulem k respektování základních lidských práv, jakými jsou svoboda svědomí a náboženská svoboda. ?Je-li skutečně respektována náboženská svoboda, je respektována lidská důstojnost počínaje jejím kořenem.?

Poselství podepsané kardinálem Jean-Louis Tauranem a arcibiskupem Pierluigim Celatou, předsedou a sekretářem Papežské rady pro mezináboženský dialog hovoří o vztahu mezi pokojem, pravdou a svobodou. ?Podmínkou pro opravdový mír je snaha hledat pravdu,? zdůrazňuje poselství. ?Toto přirozené toužebné směřování lidí k pravdě nabízí stoupencům různých náboženství příležitost k hlubokému setkání a u růstu vzájemného ocenění darů těch ostatních.? Důležitý je také sociální dopad, protože upřímné hledání toho, co je skutečně dobré, posiluje morální svědomí a stabilizuje spravedlnost a pokoj. Poselství končí přáním, aby oslavy svátku Vesak byly ?zdrojem duchovního obohacení? a ?příležitostí dát nový impuls ke hledání pravdy?.

Svátek Vesak má pohyblivé datum, které závisí na jednotlivých buddhistických tradicích. Letos ho budou mahayanští budhisté slavit 8. dubna v Japonsku, a 10. května v Koreji, Číně, na Tchaj-wanu, Vietnamu a Singapuru. Buddhisté školy theravada jej budou slavit 17. května v zemích Thajsko, Srí Lanka, Kambodža, Barma a Laos.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.