Zasedání sekretářů biskupských konferencí Afriky

24.3.2011 

V Kongu skončilo setkání generálních sekretářů národních a regionálních afrických biskupských konferencí. Přijali na něm strategický plán pro uskutečnění závěrečného poselství a doporučení Druhého zvláštního zasedání biskupské synody pro Afriku.

Podle závěrečného prohlášení generálních sekretářů zaslaného agentuře Fides plán, co se týká evangelizace, počítá s posílením základních církevních společenství, podporou role laiků a jejich formace, oživením a koordinací jejich aktivit a vytvořením nového katechetického plánu, který napomůže k osobnímu poznání a pochopení Krista. Další téma, kterému se účastníci zasedání v Kinshase věnovali, byla podpora spravedlnosti, míru a rozvoje. Doporučují vytvoření formačních programů pro katolické politiky.

Zástupci biskupů celé Afriky se také rozhodli usilovat o to, aby Rada Iustitia et Pax při Sympoziu biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru získala status pozorovatele u Africké unie. Mimo to se na zasedání hovořilo o roli církve ve výchově obyvatel, aby pochopili svá politická práva a povinnosti. V neposlední řadě pak byla řeč o sdělovacích prostředcích. Účastníci setkání generálních sekretářů národních a regionálních afrických biskupských konferencí se shodli na potřebě vytvoření tiskové agentury Catholic News Agency pro Afriku a na posílení snah o změnu zákonů tam, kde Církvi nedovolují vlastnit televizní a rozhlasové stanice.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.