Rylko: Odvaha k víře je potřebná i v situaci svobody a demokracie

11.10.2003 

Zítra, t.j. v neděli 12. října, skončí v Kyjevě první kongres katolických laiků ze zemí bývalého Sovětského Svazu. Jeho cílem je reflexe nad rolí laiků ve společnosti, do které se vrátila náboženská svoboda.

Nově jmenovaný předseda papežské rady pro laiky arcibiskup Stanislaw Rylko shrnul pro naši rozhlasovou stanici atmosféru zasedání: "Je to kongres naděje a děkování za dar svobody. Věrnost těchto církví Kristu a Petrovu nástupci byla v minulých letech těžce zkoušena. Vyslechli jsme velice silná svědectví o tom, za jakou cenu byl poklad víry přenášen z generace na generaci. Jsou to příběhy, které nás dojímají, ale zároveň nás zavazují, abychom probudili odpovědnost za další život církve ? a za místní církve v těchto zemích."

Podle arcibiskupa to jsou to církve, které se obnovují a které jsou plné naděje. "Je to dar, který se jako vždy stává úkolem. Také tato zkušenost z Kyjeva se musí stát zkušeností nové odvahy k víře v nových situacích, v situaci svobody a demokracie," uvedl arcibiskup Stanislaw Rylko, nově jmenovaný předseda papežské rady pro laiky.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.