List irských biskupů

22.3.2011 

?Zneužívání dětí některými kněžími a řeholníky bylo děsivým zlem. Neadekvátní reakce ze strany některých církevních představitelů zanechala hluboké zranění, které nemůže být snad nikdy plně zaceleno. Žádná obhajoba, žádné gesto pokání nebo bolesti nemůže nikdy zacelit ránu způsobenou těm, kdo byli zneužíváni a jejich rodinám.? Tak začíná šestnáctistránkový list irské biskupské konference zveřejněný minulou sobotu u příležitosti prvního výročí Pastoračního listu Benedikta XVI. adresovaného irským katolíkům.

V listu z 19. března loňského roku papež reagoval na skandální zprávy o sexuálních deliktech uvnitř irské církve, zveřejněných ve dvou zprávách v roce 2009. Tzv. Ryan report zpracoval případy zneužívání mladistvých ve státních institucích spravovaných řeholními řády od roku 1936. Murphy report přinesl šetření o zneužívání ze strany kléru v Dublinské arcidiecézi.

V sobotu publikovaný dokument přináší pastorační odpověď na papežský list a předkládá nové i již zavedené iniciativy na podporu obětí deliktů. Biskupové vyjmenovávají šest kroků směrem k uzdravení a obnově vztahů: modlitby za ty, na nichž bylo pácháno násilí, citlivé naslouchání jejich hlasu, duchovní podpora, vytváření bezpečnější budoucnosti pro děti v církvi, revize diecéze a řeholních společenství Národním výborem pro ochranu dětí (National Board for Safeguarding Children) a finanční podpora ochrany a péče o děti do budoucna.

Irští biskupové poznamenávají, že ?modlitba je zásadní částí cesty k uzdravení a obnově?. Vyhlašují proto první pátky v měsíci jako dny modlitby a postu ?jako náhrada zneužívání ze strany kléru a selhání vedení církve v efektivní reakci?. Biskupové navrhují také ?liturgie pokání, smíření a uzdravení?, připravované na národní úrovni skupinami, ve kterých jsou oběti zneužívání a liturgici.

Dokument dále přiznává, že jedno z největších selhání v minulosti bylo selhání v naslouchání těm, kdo byli zneužíváni. Biskupové prohlašují, že každý z nich je hotovr setkat se s těmi, kdo zneužívání zažili a pozorně je vyslechnout. Hlásí se k transparentní spolupráci s národním výborem na ochranu dětí i s dalšími občanskými autoritami a slibují finanční podporu organizacím již existujícím i zřízení nové nezávislé rady, na níž se budou spolupodílet náboženské kongregace a společnosti. ?Vybízíme k dalšímu procesu dialogu mezi oběťmi zneužívání, laiky, kněžími a řeholníky o tom, jak může církev v Irsku inspirovat současné a budoucí generace k novému pohledu na víru ve světle směrnic a podpory, kterou poskytla apoštolská vizitace,? stojí v závěru listu irských biskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.