Benedikt XVI. přijal na audienci první skupinu biskupů Indie

21.3.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci první skupinu biskupů Indie, jejíž biskupská konference začíná svou kanonickou návštěvu ad limina. Křesťané v této více než miliardové zemi tvoří 2,3%, tedy 25 milionů obyvatel. Většina z nich ? přes 18 milionů ? jsou katolíci. Církev se v Indii věnuje výchově a pomoci chudým, především z řad dalitů.

I přes postupující mezináboženský dialog je zdejší katolická menšina často předmětem diskriminace a násilí jako například v roce 2008 ve státě Orissa. Hovoří kardinál Oswald Gracias, arcibiskup Bombaje a předseda Indické biskupské konference:

?O násilí v Orisse před třemi lety slyšeli všichni. Místní vláda a policie však útokům na křesťany, kteří museli před agresory utéct do lesů, bohužel, jen pasivně přihlížela. A něco podobného se stalo v Karnatace. Výsledkem je to, že si útočníci myslí, že si můžou dělat, co chtějí, protože policie a vláda vždycky přivře oči. Já mám velkou důvěru ve většinu hinduistické komunity, v muslimské věřící i ve vyznavače jiných náboženství. Myslím, že někteří politici ale využili náboženství jako prostředek pro získání hlasů a tak byla ohrožena laicita naší země, jsem si ale jist, že lidé nedovolí, aby byl princip laicity zavržen.?

Fundamentaliské často obviňují katolickou církev z nucených konverzí...

?Už jsme to několikrát opakovali: katolická církev nevěří v nucené konverze, protože vynucená konverze nemá smysl. Nebyla by to opravdová konverze, protože konverze je záležitost srdce a cokoliv by člověk byl donucen udělat, je to považováno za neplatné. Nemáme naspěch někoho křtít.?

Říká indický kardinál Oswald Gracias.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.