Mariánská modř italských dresů

19.3.2011 

U příležitosti 150. výročí sjednocení Itálie, věnovala zdejší média velkou pozornost dějinám země a národním symbolům. Mnoho Italů nečekaně zjišťuje, že jsou přímo provázány s katolickou tradicí. Je tomu tak dokonce i s národním dresem italských sportovců.

Už sto let, přesně od 6. ledna 1911, se Italové objevují v mezinárodních kláních v modré barvě. Poprvé se tak oblékli při fotbalovém zápasu s maďarskou reprezentací. Důvody výběru této barvy ale sahají daleko hlouběji, do středověku, ke křížovým výpravám.
21. června 1366 Amadeus VI. Savojský vyplul z Benátek do Svaté země na křížovou výpravu vyhlášenou papežem Urbanem V. Nad svou admirálskou lodí rozvinul modrý prapor s obrazem P. Marie, Pomocnice křesťanů. Právě tato modř se stala rozpoznávacím znakem savojských rytířů. Tak byla založena tradice. Modř se stala jedním ze symbolů savojské dynastie a od roku 1572 se objevovala na savojských uniformách. Po spojení Itálie v jediné království pod panovníkem savojské dynastie se mariánská modř stala národní barvou, kterou si dodnes zachovala squadra azzurra.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.