Patriarcha Kyril ocenil papežovu obhajobu křesťanských tradic

19.3.2011 

Předseda papežské rady pro jednotu křesťanů, kard. Koch, navštívil hlavní město Ruska. Nejdůležitějším bodem jeho programu bylo středeční setkání s moskevským pravoslavným patriarchou Kyrilem, při kterém se hovořilo o spolupráci obou církví. Z Moskvy telefonuje Wojciech Raiter:

?Účastníci setkání se dotkli problémů, kterými se zabývá smíšená komise pro teologický dialog mezi římskokatolickou církví a pravoslavnými církvemi. Kardinál i patriarcha se shodli na tom, že je základní oporou katolicko-pravoslavného dialogu.
Navzdory teologickým rozdílům mohou pravoslavné církve a římskokatolická církev úzce spolupracovat v oblastech, ve kterých jsou jejich stanoviska souběžná. Týká se to obrany tradičních křesťanských hodnot v Evropě, křesťanské koncepce v ekonomicko-sociální sféře, morálního fundamentu vědy a bioetických otázek. Spolupráce v těchto záležitostech by se měla projevovat na fóru mezinárodních organizací jako je OSN, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě nebo Evropská unie.
Obě strany se během rozmluvy také vyjádřili k problému kristianofobie, která se rozmáhá nejen v zemích, kde dochází ke zjevnému pronásledování křesťanů, ale také v evropských státech s dávnou křesťanskou tradicí.
Kardinál Koch vyjadřil uspokojení nad tím, že pokud jde o liberální antikřesťanskou propagandu, jsou stanoviska Benedikta XVI. a patriarchy Kyrila totožná. Zdůraznil také, že blízkost jejich názorů přeje dalšímu rozvoji spolupráce mezi církvemi. Moskevský patriarcha ze své strany uvedl, že si váží názorů papeže, který brání křesťanské tradice bez ohledu na kritiku ze strany liberálních kruhů.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.