Itálie vyhrála spor o kříže ve školách

19.3.2011 

Kříž ve školních aulách neporušuje lidská práva, rozhodl o tom včera (18.3.) Evropský soud ve Štrasburgu. Verdikt odpověděl na žalobu Sonii Lautsi, Italky finského původu, která se v roce 2006 odvolala k Evropskému soudu pro lidská práva kvůli křížům ve státní škole navštěvované jejími dětmi s tím, že jde o útok na svobodu svědomí a právo vychovávat děti podle náboženského a filosofického přesvědčení rodičů.

V prvním dějství případu Lautsi versus Itálie dal soud za pravdu žalující straně. 9. listopadu 2009 prohlásil, že Itálie porušuje základní normy o svobodě svědomí, přesvědčení a náboženství. Italská vláda se proti rozhodnutí odvolala. Argumentovala tím, že výrok soudu nevzal v potaz individuální a kolektivní náboženskou svobodu tak, jak ji uznává italský stát. Odvolací soud nyní uznal, že přítomnost kříže ve školních aulách nelze považovat za indoktrinaci.

?Dnes zvítězilo cítění Evropanů. Protože rozhodnutí interpretuje hlas občanů na obranu vlastních hodnot a vlastní identity.? ? komentoval rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva italský ministr zahraničí Franco Frattini. Vyjádřil také naději, že se Evropa postaví se stejnou odvahou také k tématu tolerance a náboženské svobody.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.