Benedikt XVI. o sv. Josefovi: Prožíval Zákon jako radost, jako evangelium

19.3.2011 

Dnes dopoledne se skončila duchovní cvičení Benedikta XVI. a jeho spolupracovníků z římské kurie. Exerciciemi letos provázel O. Francois Maria Léthel z řádu bosých karmelitánů, který představil postavu Jana Pavla II., budoucího blahoslaveného. Jak je zvykem na závěr vatikánských exercicií, pronesl Svatý otec krátkou meditaci. Poznamenal v ní, že letošní duchovní cvičení se prozřetelnostně končí právě v den slavnosti svatého Josefa, jeho osobního křestního patrona a patrona celé svaté církve.

?Tento pokorný světec, skromný dělník byl hoden stát se Vykupitelovým ochráncem. Svatý Matouš charakterizuje sv. Josefa označením ?byl spravedlivý?. Z hlediska Starého zákona je spravedlivým ten, kdo je pohroužen do Božího Slova, kdo žije Božím Slovem a prožívá Zákon nikoli jako břemeno, nýbrž jako radost. Mohli bychom říci, že prožívá Zákon jako Evangelium.?

Svatý Josef byl spravedlivý, pokračoval dále Benedikt XVI., byl pohroužen do Božího Slova, psaného a předávaného moudrostí svého lidu, a právě tímto způsobem byl připraven a povolán poznat Vtělené Slovo ? Slovo, které přišlo mezi nás jakožto člověk ? a byl určen k tomu, aby toto Vtělené Slovo chránil a pečoval o Něj. A to zůstává navždy jeho posláním: pečovat o svatou církev a našeho Pána.

?Svěřujeme se nyní do jeho péče a modlíme se, aby nám pomáhal v naší pokorné službě. Odvážně tedy kráčejme vpřed pod touto jeho ochranou. Děkujeme za skromné světce a prosíme Pána, aby nás učinil pokornými a tak svatými ve společenství svatých.?

Benedikt XVI. poděkoval za letošní exercicie také osobním listem exercitátorovi O. Léthelovi. Svatému otci k jeho jmeninám poblahopřál jménem římské kurie a kardinálského sboru kard. Angelo Sodano.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.