Ježíš Nazaretský bestsellerem

12.3.2011 

Už den po představení papežovy knihy Ježíš Nazaretský se její anglické vydání objevilo na první pozici internetového knihkupectví Amazon.
?Je to víc, než kniha? ? prohlásil během prezentace druhého dílu papežské trilogie ve Vatikánu kard. Marc Ouellet. Prefekt Kongregace pro biskupy charakterizoval dílo jako?fascinující a osvobozující svědectví?. Upozornil na univerzálnost jazyka Benedikta XVI., který se odvolává jak na vědeckou exegezi, tak k teologické ortodoxii či duchovnímu čtení. Podle kanadského kardinála tato knihy díky otevřenosti a hledání ?skutečného Ježíše?, aniž by se uzavřela v tzv. historicko-kritické metodě, může být důležitým přínosem v oblasti ekumenického a mezináboženského dialogu.

Za ?pokračování Benediktovy teologické sumy? označil druhý díl Ježíše Nazaretského arcibiskup Robert Zollitsch. Ačkoliv v kruzích vědecké teologie se ozvaly rovněž kritické hlasy, nová papežova kniha byla dobře přijata také v jeho vlasti a rychle se ocitla na seznamu bestsellerů. Na zvláštní tiskové konferenci arcibiskup Robert Zollitsch s nadšením uvedl, že knihu přečetl jedním dechem. Sám ji charakterizoval jako ?duchovní a existenciální knihu, která se sklání k dnešnímu člověku s jeho pochybnostmi o víře a zároveň nabízí živé přátelství s Ježíšem?. Pro předsedu německé biskupské konference je nejnovější papežova kniha především hlubokým svědectvím víry. Papež - poznamenal arcibiskup Zollitsch - promlouvá osobně, jako autor, nikoliv z výše svého úřadu.

Mezi německými teology jsou názory různé. Zatímco exegeta Thomas Söding publikaci pochválil, jeho evangelický kolega Gerd Lüdemann ji kritizuje a obviňuje papeže z opomíjení historicko-kritické metody.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.