Apoštolský nuncius v Japonsku: tsunami je děsivé

11.3.2011 

Zemětřesení o síle 8,9 Richterovy stupnice dnes zasáhlo severovýchod Japonska. Zemětřesení vyvolalo také tsunami s desetimetrovými vlnami. To má za následek stovky mrtvých. Podle informací agentury Kjóto se v zemi pohřešuje 88 000 lidí. Varování před tsunami bylo vyhlášeno v oblasti jihovýchodní Asie a západním pobřeží Jižní Ameriky.
?Mrakodrapy v Tokiu se kývaly ale vydržely?, říká apoštolský nuncius v Japonsku, mons. Alberto Bottari de Castello. Podle něj nebezpečí plynoucí ze zemětřesení přímo v Tokiu už pominulo. Ne tak ale nebezpečí tsunami asi 200 kilometrů na sever od Tokia:

?Sledujeme televizi, která situaci monitoruje v živém přenosu. Začínáme i my pomalu organizovat, telefonoval jsem biskupovi diecéze Sendai. Tahle oblast 200 kilometrů severně od hlavního města je nejvíc zasažená. Zemětřesení tu bylo zaznamenáno už před pěti dny. To, co je nejděsivější, je vlna tsunami, která už vtrhla do vnitrozemí. Je to obrovská vlna, která smetla trosky, lodi i auta. Je to skutečně strašné!? říká apoštolský nuncius v Japonsku, kterého Vatikánský rozhlas zastihl telefonicky dnes ráno.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.