Nová kniha Jana Pavla II.

25.3.2004 

?Vstaňte a pojďme? je titul nové knihy Jana Pavla II. Na pultech knihkupectví se objeví na papežovy narozeniny, 18. května. V Itálii ji publikuje nakladatelství Mondadori, v Polsku krakovské Nakladatelství sv. Stanislava.

Kniha obsahuje vzpomínky a reflexe z doby biskupské služby Karola Wojtyly, počínaje nástupem na Krakovský arcibiskupský Stolec roku 1958 a je pokračováním autobiografické knihy ?Dar a tajemství?, vydané před osmi lety. Titul ?Vstaňte a pojďme?, je citací z Markova evangelia. Jsou to slova, kterými na začátku pašíjí Ježíš vybízí Petra, Jakuba a Jana v Getsemanské zahradě.

V Římském hotelu Excelsior knihu včera představili novinářům zástupce nakladatelství Mondadori, Maurizio Costa, a vatikánský mluvčí Joaquin Navarro Valls. Nešlo ještě o prezentaci knihy v pravém slova smyslu, nýbrž o podpis smlouvy o postoupení autorských práv mezi nakladatelstvím Mondadori a Vatikánským nakladatelstvím.

Přestože text zatím nebyl zveřejněn, nakladatelství uvedlo některé základní údaje: kniha má 200 stran, včetně krátkého úvodu, ve kterém Jan Pavel II. vysvětluje, co ho vedlo k vydání druhé části autobiografie. Text je rozdělen do více než 40 číslovaných kapitol a šesti ?logických? částí. Náklad italské překladu se bude pohybovat okolo 280 tisíc výtisků.

Podle Navarro Vallse jde o čtivou knihu vzpomínek a úvah, napsanou vyprávěcím stylem, okořeněným typickým Wojtylovským humorem.

Podíl z prodeje knihy, který Papež dostane, je určen na charitativní účely. ?Půjde na zvláštní charitativní fond, ale bude to Papež, kdo rozhodne kdy a jak bude využit,? uvedl Navarro.

Knihu papež částečně diktoval a částečně osobně napsal v několika měsících od března do srpna 2003. Originálním jazykem je polština, překlady do italštiny, angličtiny, francouzštiny, španělštiny a němčiny připravuje nakladatelství Libreria Editrice Vaticana.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.