Benedikt XVI. vystoupí v televizním pořadu RAI Uno

8.3.2011 

Benedikt XVI. odpoví na Velký Pátek v italské televizi na tři otázky, které se budou týkat Ježíšovy osoby. Rozhovor se Svatým otcem se objeví v pořadu ?K Jeho obrazu? veřejnoprávní italské televize Rai Uno. Jde o naprostou novinku. Zájemci mohou své dotazy posílat do redakce prostřednictvím internetových stránek pořadu. Z nich pak budou vybrány tři, na které Benedikt XVI. odpoví. Rozhovor bude předtočen několik dní před odvysíláním v Apoštolském paláci.

Moderátor pořadu ?K Jeho obrazu?, Rosario Carello vysvětlil našemu rozhlasu, jak tento nápad vznikl:

?Všechno vzniklo z následující úvahy: Velký Pátek je výjimečný den a ještě před několika lety si tuhle výjimečnost uvědomovala i televize a přizpůsobovala tomu svůj program, směřovala ho k reflexi... Tohle smýšlení se vytratilo. Dnes je Velký Pátek pro všechny televizní kanály den jako ostatní: hádky, drby a tak dál...
My, tvůrci pořadu ?K Jeho obrazu?, jsme se rozhodli zkusit ?vzkřísit? program ?Otázky o Ježíšovi?, abychom během odpoledne, v němž si připomínáme Ježíšovu smrt, zaměřili pozornost na Ježíšův případ. Náš nápad byl: hodně otázek o Ježíšovi, které by poslali diváci, a ve studiu odborníci, kteří by na ně odpovídali, ale říkali jsme si, že by bylo skvělé, kdyby mohl odpovědět přímo papež, který umí tak pozorně naslouchat a vést dialog. Říkali jsme si, že by bylo hezké, kdyby publikum mohlo klást otázky a papež by odpovídal. Zdál se nám to bláznivý nápad. Ale ve stylu Benedikta XVI. jsme zahlédli něco, co nás přimělo k tomu, abychom mu tenhle nápad předložili. A papež jej přijal.
?

Bude to skutečně mimořádná událost: papež mluvící o Ježíšovi na Velký pátek v televizi...

?Je to skutečně velká věc. Papež si je vědom, že jestliže Ježíše málo známe - a my ho známe málo, jak sám napsal v předmluvě k prvnímu dílu ?Ježíše Nazaretského? ? tak ho také málo milujeme a málo v Něj můžeme věřit. A papež svými rozsáhlými aktivitami ? brzy vyjde druhý díl ?Ježíše Nazaretského? a víme, že se už připravuje třetí díl ? usiluje o to, aby bylo znovu objeveno, kdo je Ježíš, nebo přesněji, že historický Ježíš je Ježíšem evangelií.?

Jak budou otázky vybrány?

?Jejich sbírání vyhlásíme v neděli. I když musím říct, že někteří lidé v nadšení začali posílat své dotazy už dnes, když se ve zprávách o téhle akci dozvěděli. Všechny otázky, které přicházejí, čteme a snažíme se pochopit, jsou-li zde otázky, které vynikají nad ostatní. Ty, které se nám budou zdát nejzávažnější, nejzajímavější, předáme Svatému otci. Ten už nás ujistil, že odpoví na tři z nich.?

Co vás, jakožto novináře, nejvíc zaujalo na způsobu, jakým Benedikt XVI. komunikuje?

?Srozumitelnost. Papež dokáže vyjádřit často velmi složité koncepce tak jednoduchým a zároveň vyčerpávajícím, tak že ho mozek pochopí a srdce to zahřeje. To je velký dar tohoto papeže, který podle mě pomalu začínají objevovat všichni. Na Velký Pátek bude příležitost ukázat tuhle výjimečnou schopnost, tenhle dar, který papež má a který neustále dává k dispozici církvi i světu.?

Říká Rosario Carello, moderátor pořadu ?K Jeho obrazu?, jehož hostem bude na Velký pátek Benedikt XVI.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.