Beatifikace vraha, který konvertoval v cele smrti

3.3.2011 

Jedním z kandidátů na blahořečení je Jacques Fesch, francouzský zločinec, který byl za vraždu odsouzen k trestu smrti a popraven v roce 1957. Byl by to první takový případ od časů dobrého lotra, který je ctěn jako světec na základě slov, které k němu z kříže pronesl Kristus: ?Amen, pravím ti. Ještě dnes budeš se mnou v ráji.? (Lk 23,43).

Jacques Fesch byl odsouzen v 27 letech na smrt za to, že zastřelil policistu, který se jej pokoušel zadržet při loupežném přepadení. Odsouzenec strávil tři roky ve vězení. Z nevěry konvertoval pod vlivem vězeňského kaplana a svého hluboce věřícího advokáta. Svých zločinů litoval a svůj rozsudek přijal jako výraz spravedlnosti s naprostou odevzdaností. Během posledního roku svého života si psal deník, který podává jeho duchovní prožitky, nezřídka mystické povahy. Jeho zápisky později vyšly knižně pod názvem ?Za pět hodin uvidím Ježíše?. Těmito slovy dosvědčil Fesch svoji víru v den popravy. Byl popraven gilotinou v ranních hodinách 1. října 1957. Stráže, které pro něj toho dne přišly, ho našly, jak se modlí v kleče před krucifixem u nerozestlaného lůžka... Kniha byla přeložena do mnoha jazyků. Česky vyšla v Karmelitánském nakladatelství. Knižně vyšly také dopisy odsouzence. Jeho texty jsou duchovní pomocí mnohým vězňům i smrtelně nemocným.

Odvážné rozhodnutí zahájit beatifikaci muže, který byl odsouzen za vraždu, přijal před 30 roky tehdejší pařížský arcibiskup, Jean Marie Lustiger. Formálně byl diecézní proces zahájen roku 1993. A v těchto dnech byl předán do Říma příslušné vatikánské kongregaci.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.