Benedikt XVI. se setkal s filipínskými biskupy

3.3.2011 

Benedikt XVI. se dnes dopoledne setkal s další skupinou filipínských biskupů, kteří v Římě konali svou kanonickou návštěvu. Dvacet sedm biskupů, které během uplynulých dvou týdnů přijímal papež na osobních audiencích, si dnes společně na závěr své návštěvy vyslechlo promluvu Svatého otce. ?Zasazujte se o dobro pro křesťany i nekřesťany? ? tak zněla hlavní pobídka Benedikta XVI. Na Filipínách, kde je velká většina obyvatel katolického vyznání, žije asi 6% muslimů.

?Hluboká osobní zbožnost vašeho lidu musí být živena a podporována hlubokým porozuměním a doceněním církevního učení ve věcech víry a mravů. Těchto prvků je zapotřebí, aby lidské srdce mohlo dát svou vlastní a úplnou odpověď Bohu.?

Právě k tomu směřuje důkladná katechetická formace, zejména rodičů a vychovatelů, řekl dále Benedikt XVI., který pak povzbudil biskupy, aby pečovali o stálou formaci svých kněží za pomoci duchovních cvičení a pravidelných setkání.

?Připomínejte svým kněžím, aby ve shodě s tím, co slíbili v den svěcení, plnili své závazky celibátu, poslušnosti a pastorační služby. Tím že tak budou činit, stanou se opravdu duchovními otci, osobně a psychologicky zralými, a budou tak stále lépe zrcadlit Boží otcovství.?

Benedikt XVI. se věnoval také otázce mezináboženského dialogu:

?Třebaže Církev bez pochybností hlásá, že Kristus je cesta, pravda a život, respektuje zároveň všechno to dobré, co se nalézá v jiných náboženstvích, a snaží se rozvážně a laskavě navazovat přátelský dialog s jejich stoupenci, kdykoli je to možné. Církev tak usiluje o vzájemné porozumění a o pokrok lidstva v dobru. Zasazujte se tedy pomocí dialogu, který jste už navázali, o pravý a trvalý pokoj se všemi svými bližními v přesvědčení, že každý člověk je nezávisle na svém náboženském vyznání stvořen k obrazu Božímu.?

Řekl dnes Benedikt XVI. další skupině členů biskupské konference Filipín, která v těchto dnech koná v Římě kanonickou návštěvu ad limina.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.