Neúroda a tlak věřitelů vede indické rolníky k sebevraždám

1.3.2011 

Během necelých dvou měsíců 136 zemědělců spáchalo sebevraždu v indickém státě Madhya Pradesh. Příčinou je zničení úrody kvůli poklesu teplot a s tím spojená neschopnost odpovědět na tlak věřitelů. Katastrofická neúroda letos v lednu zasáhla 35 tisíc vesnic tohoto státu v centrální Indii.

K pomoci obyvatelům postižených vesnic se přihlásila katolická církev. Arcidiecéze Bhopál disponuje vyškoleným personálem, který se může podílet na rozdělovaní vládních balíčků na pomoc poškozeným zemědělcům, uvedl tamní ordinář, arcibiskup Leo Cornelio. Vyjádřil zároveň bolest nad tím, že ani v situaci humanitární krize centrální indická vláda nedovoluje pomoc ze strany zahraničních církevních organizací.

Církev už dávno pomáhá indickým rolníkům různými způsoby, říká P. Carlos Kirrutiva, který pracuje v zemědělské oblasti v centrální části země. ?Něčemu se dá pomoci vzděláváním. A kromě toho organizujeme při farnostech katolické družstevní banky,? vysvětluje kněz. Hlavní příčinou vlny sebevražd mezi rolníky je tlak věřitelů a nemožnost splácet dluh.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.