Zemřel mons. Oto Mádr

28.2.2011 

Ve věku 94 let zemřel včera ve večerních hodinách přední český teolog mons. Oto Mádr, kanovník Vyšehradské kapituly a šéfredaktor Teologických textů. Poslední rozloučení se koná v sobotu 5. 3. 2011 od 10.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Oto Mádr se narodil v Praze 15. února 1917. V roce 1942 byl vysvěcen na kněze. Na Gregoriánské univerzitě v Římě dosáhl doktorátu z morální teologie. V roce 1951 byl za činnost v katolickém hnutí vysokoškolských studentů zatčen a po dvou letech odsouzen za velezradu a špionáž k trestu smrti, který mu byl potom změněn na doživotí. Po podmínečném propuštění v roce 1966 pracoval jako sanitář v nemocnici a správce muzejního depozitáře. Rehabilitován byl v roce 1969 a nastoupil na teologickou fakultu. Zakrátko byl ale z rozhodnutí normalizačních státních orgánů z fakulty opět propuštěn. V roce 1975 byla zrušena jeho soudní rehabilitace a původní rozsudek potvrzen se sníženou vazbou. O tři roky později mu byl odebrán tzv. "státní souhlas k výkonu duchovenské služby" a až do roku 1989 pracoval jako významný organizátor katolického samizdatu. Pracoval také na překladu všech dokumentů 2. vatikánského koncilu. Vydával a redigoval časopis "Teologické texty", knižní edici "Duch a život", publicistickou sérii "Orientace", a několik časopisů. Vedl tajné teologické přednášky a zajišťoval bytové přednášky zahraničních teologů a filozofů. Po roce 1989 byl mimo jiné členem rady České křesťanské akademie Praha a členem kuratoria Evropské společnosti katolických teologů.

"Nejen autoři církevních dějin, ale všichni historici, pokud budou psát o 20. století a dějinách vlády totality v naší zemi, nebudou moci vynechat jméno ThDr. Oto Mádra,? říká pražský arcibiskup Dominik Duka.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.