Maronitský patriarcha u Beneditka XVI.

25.2.2011 

Benedikt XVI. dnes na audienci přijal maronitského patriarchu Antiochie, kardinála Nasrallaha Pierre Sfeira. Ten se ve středu účastnil požehnání sochy svatého Marona, zakladatele maronitské církve, která je umístěna ve výklenku na vnější fasádě vatikánské baziliky.
Členem delegace kardinála Sfeira byl také maronitský biskup Káhiry, François Eid, který našemu rozhlasu poskyt svůj pohled na aktuální situaci v severní Africe a na Blízkém Východě:

?To, co vidíme, je velmi složitá situace a měly by se z ní zrodit nové vlády, jiné než ty staré, které zanedbávaly dobro lidu a přivlastnily si všechno bohatství svých zemí. Místo toho, aby nastolily právní stát, vytvořily režimy rodinného charakteru, a to prohloubilo propast mezi nimi a lidem. Tváří tvář této situaci stáli mladí před rozhodnutím změnit. A není to jednoduché rozhodnutí, protože režimy jsou ozbrojené, zatímco mladí mají na své straně jen znalosti a kulturu. Mladým v tom hodně pomohla média a nové komunikační technologie. Tenhle div začal v Tunisku. Viděli jsme ulice plné mladých, kteří žádají spravedlnost. Doufáme, že se do toho nevloudí některé náboženské politické strany, které by tuto revoluci mladých využily pro své cíle a transformovaly ji na ideologii a na něco negativního.?

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.