Katoličtí duchovní zůstávají v Libyi

24.2.2011 

Většina katolických kněží a řeholnic zůstává v Libyi a chce pokračovat ve svém poslání. Svým postojem chtějí dodat odvahu jak stotisícové katolické komunitě, tak celé společnosti, prohlásil apoštolský nuncius v Libyi, arcibiskup Tommaso Caputo. Tváří tvář dramatickým zprávám o žoldácích, kterým Kaddáfí přikazuje vraždit své krajany, zvažuje Evropská Unie humanitární vojenskou intervenci. Místopředseda Evropského parlamentu, Gianni Pitella k tomu pro náš rozhlas říká:

?Nic nelze vyloučit vzhledem hrůznosti vyhlazovacího mechanismu, který probíhá, vzhledem k údajům o mrtvých, které k nám přicházejí a celkové dramatičnosti situace. Nic nelze vyloučit, tedy ani vojenskou intervenci s humanitárními cíly. Samozřejmě, rozhodovat se bude na zíkladě souhlasu Evropského parlamentu, jednotlivých národních vlád a po dohodě s našimi mezinárodními partnery.?

Pokud jde o počty mrtvých, došla k vám do Bruselu, nějaká oficiální čísla?

?Čísla se bohužel mění z hodiny na hodinu. byli jsme u deseti tisíc zabitých lidí, ale jejich počet se bohužel jistě zvýší, protože brutální bláznovství režimu neváhá užít jakékoli prostředky i ty nejbrutálnější, s iluzorním přesvědčením, že tak zastaví davy na náměstích a ulicích, davy těch, kteří mají před očima svůj sen o svobodě.?
- říká místopředseda Evropského parlamentu, Gianni Pitella.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.