Libanonský prezident navštívil Benedikta XVI.

24.2.2011 

Benedikt XVI. dnes dopoledne přijal v Apoštolském paláci na audienci libanonského prezidenta Michela Sleimana. Ten se posléze setkal také s vatikánským státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem a sekretářem pro vztahy se státy arcibiskupem Dominiquem Mambertim.

Jak informuje tiskové středisko Svatého Stolce, rozhovory proběhly v srdečné atmosféře. Bylo během nich zdůrazněno, že ?Libanon, v němž jsou přítomny mnohé různé křesťanské i muslimské komunity, představuje poselství svobody a soužití plného vzájemného respektu nejen pro tento region ale i pro celý svět. V tomto kontextu se podpora spolupráce a dialogu mezi náboženskými vyznáními se ukazuje jako stále naléhavější.?

Proto se během setkání hovořilo o tom, že je důležité, aby se občanské i náboženské autority zasadily o ?vzdělávání svědomí k míru a smíření? a bylo vyjádřena naděje, aby vytvoření nové vlády pomůže k nastolení vytoužené stability národa.

Obě strany se během rozhovoru pozastavily také u situace na Blízkém východě, se zvláštním přihlédnutím k nedávným událostem v některých arabských zemích a bylo vyjádřeno společné přesvědčení, že je nutné co nejrychleji vyřešit trvající konflikty v regionu. Nakonec byla zvláštní pozornost věnována situaci křesťanů v celém regionu a o přínosu, který můžou společnosti nabídnout.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.