Smutek v bangladéšské církvi

21.2.2011 

Církev v Bangladéši oplakává smrt biskupa Francise Anthonyho Gomese, emeritního biskupa z Mymensingh. Zemřel ve čtvrtek 17. února ve věku 80 let po dlouhé nemoci. Od roku 2008 byl po mrtvici ochrnutý.

Francis Anthony Gomes se narodil v roce 1931 v Rangamatia v arcidiecézi Dháka. Na kněze byl vysvěcen v roce 1959 a stal se průkopníkem evangelizace domorodého etnika Garo v oblasti na severovýchodě Bangladéše. Přispěl k tomu, že se tato oblast stala v roce 1987 diecézí. Byl jejím prvním biskupem a to až do roku 2006. Právě v této diecézi byl také v roce 2004 vysvěcen první bangladéšský biskup domorodého původu.

?Mons. Gomes výrazně pomohl duchovnímu rozvoji, vzdělávání a infrastrukturám mezi domorodým obyvatelstvem, které bylo v dějinách nejvíce znevýhodňovanou částí populace. Bojoval za jejich práva na půdu a na podíl na politice,? připomíná v rozhovoru pro agenturu Ucan otec Simon Haccha, farář etnika Garo ve farnosti Ranikhong a dodává, že bengálští katolíci na jeho přínos nikdy nezapomenou.

Katolíci jsou v regionu Mymensingh od 16. století. Prudký vzestup ale zdejší katolická komunita zaznamenala po roce 1914, kdy pět baptistických pastorů požádalo katolického biskupa Dháky, aby do této oblasti poslal faráře. Od té doby se zde katolicismus výrazně rozšířil a dnes v regionu Mymensingh žije většina bangladéšských katolíků. Těch je celkem 322 tisíc ze 144 milionové populace.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.