V Tunisu zavražděn polský misionář

19.2.2011 

V Manouba nedaleko Tunisu byl zavražděn O. Marek Rybiński, polský salesián, který pracoval třetí rok v této zemi jako misionář. Byl členem tříčlenné salesiánské komunity, která ve městě provozuje školu a stará se o farnost. Včera dopoledne bylo nalezeno jeho tělo s téměř odťatou hlavou. Probíhá policejní vyšetřování, které má objasnit motiv činu. Ten však nese jasné známky islámského fanatismu. O. Rybiński často referoval o svých zážitcích a zkušenostech. S nadšením se vyjadřoval o tuniské ?jasmínové revoluci?. ?Jsem hrdý, že jsem při tom!? ? psal před měsícem na polských internetových stránkách (wiara.pl) v souvislosti s událostmi, které daly do pohybu arabskou lavinu manifestací.

?Byl podříznut jako beran. O motivech však nelze nic říci. Čekáme na výsledky vyšetřování.? ? řekl polské redakci Vatikánského rozhlasu katolický arcibiskup Tunisu Maroun Elias Lahham.
?V komunitě byl spatřen ve čtvrtek v poledne ? referoval tuniský arcibiskup. Neobjevil se na večerní modlitbě. Když se neukázal ráno, mělo se za to, že je nemocný. Kolem 8 hodiny vešli do jeho pokoje spolubratři, ale nenalezli jej. Přibližně kolem desáté hodiny oznámil školník, že nalezl ve sklepě jeho tělo. Žádné další známky násilí nebo zápasu nebyly objeveny. Klíče od sklepa byly na svém místě. Policie vyšetřuje. Očekáváme výsledky. ? ? řekl arcibiskup Lahham o vraždě polského salesiána O. Marka Rybińského.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.