Biskupové Skotska na ad Limina

18.2.2011 

?Půvaby tohoto světa nemohou uspokojit touhu po štěstí. Jedině opravdové přátelství s Bohem může zpřetrhat pouta osamění,? upozornil Benedikt XVI. při setkání s biskupy Filipín, kteří jsou ve Vatikánu na kanonické návštěvě ad Limina. Filipíny čelí mnoha výzvám na poli ekonomiky, ale i sekularismu a konsumismu. Cesta k znovuodhalení osudu lidstva může být nalezena jedině tak, že se Bůh stane znovu prioritou v srdci a mysli každého člověka, připomněl ve své promluvě Benedikt XVI. Úkolem evangelizace je nabídnout ?osobní vztah s Kristem?, zdůraznil. ?Nové evangelizační iniciativy přinesou své plody pouze tehdy, pokud ti, kdo je nabízejí, jsou lidmi, kteří skutečně věří a žijí evangelijní poselsví.? Práce kléru se musí spojit s prací laiků, kteří potřebují ?slyšet evangelium v celé jeho plnosti?, aby pochopili, jak ho vnést do svého života a společnosti. Díky trpělivé práci místní církve na Filipínách má víra ?důležitou roli v životě mnoha mladých?:

?Povzbuzuji vás, abyste mladým neustále připomínali, že půvaby tohoto světa nemohou uspokojit přirozenou touhu po štěstí. Jedině opravdové přátelství s Bohem může zpřetrhat pouta osamění, kterým trpí naše křehké lidství, a zajistit pravé a trvalé společenství s ostatními.?

Pastorační péče o mládež staví v jejich srdcích Boha na první místo a přináší své plody nejen v povolání ke křesťanskému manželství, ale ke každému typu povolání. Je při ní třeba klást důraz na význam svátostí jako nástrojů Boží milosti:

?Zejména se to týká svátosti manželství, která posvěcuje manželský život od jeho počátku tak, že Boží přítomnost pomáhá mladým dvojicím v těžkých dobách.?

Benedikt XVI. také vyjádřil svou radost z ?úspěchu místních iniciativ na podporu početných povolání ke kněžství a zasvěcenému životu. Nicméně dodává, že v mnoha diecézích počet kněží a příslušný počet farností nestačí k tomu, aby uspokojil duchovní potřeby početného a rostoucího katolického obyvatelstva.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.