Benedikt XVI.: Víra není přítěží, ale světlem života

16.2.2011 

Katechezi na dnešní generální audienci v aule Pavla VI. věnoval Svatý otec postavě svatého Jana od Kříže. Benedikt XVI. o něm v závěru řekl:

?Drazí bratři a sestry, nakonec zbývá otázka: tento světec, jeho vznešená mystika, jeho svízelná cesta k vrcholu dokonalosti má co říci i nám, normálním křesťanům, kteří žijí dnešním životem, anebo je vzorem a příkladem jen pro málokteré vyvolené duše, které se na tuto cestu očišťování a mystické askeze skutečně mohou vydat? Abychom nalezli odpověď, musíme mít na paměti, že život svatého Jana od Kříže nebyl ?létáním v mystických oblacích?, nýbrž životem velmi tvrdým, velmi praktickým a konkrétním, ať už jako reformátor řádu, kde narazil na mnohý odpor nebo jako provinční představený, ať už ve vězení, kam byl uvržen svými spolubratry a kde byl vystaven neuvěřitelným inzultacím a fyzickému týrání. Byl to život tvrdý, ale právě během měsíců strávených ve vězení napsal jedno ze svých nejkrásnějších děl. Z toho můžeme pochopit, že cesta s Kristem, putování s Kristem - ?Cestou? - není nějakou zátěží přidanou k již tak dostatečně tíživému břemenu našeho života, není něčím, co by mělo toto břemeno učinit ještě těžším, nýbrž něčím zcela jiným, je světlem, silou, která nám pomáhá toto břemeno nést. Pokud s sebou člověk nese velkou lásku, dává mu tato láska jakoby křídla a snadněji snáší všechny útrapy života, protože v sobě nese velké světlo. Toto je víra: být milován Bohem a nechat se milovat Bohem v Ježíši Kristu. Nechat se milovat, je světlo, které nám pomáhá nést každodenní břemeno. A svatost není nějakým naším, velmi obtížným dílem, nýbrž je právě onou ?otevřeností?: otevřením oken naší duše, aby mohlo vstoupit světlo Boží, neopomíjením Boha, protože právě v otevření se Jeho světlu se nachází síla a radost vykoupených. Modleme se k Pánu, aby nám pomohl nalézt tuto svatost, nechat se milovat Bohem, což je povolání nás všech a naše pravé vykoupení.?

PLNÉ ZNĚNÍ KATECHEZE Benedikta XVI. je ZDE

Benedikt XVI. dnes pozdravil účastníky generální audience také česky:

?Srdečně vítám skupinu kněží a mladých ministrantů z Prahy a okolí, kteří na své pouti do Říma prosí Pána o nová kněžská povolání.
Rád žehnám vám i vašim drahým!
Chvála Kristu!
?

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.