Papežův bratr vzpomíná na dětství

14.2.2011 

?Jako děti jsme si často hráli na kněze. Jeden z nás byl ministrant a druhý ?sloužil? mši. Měli jsme k tomu dokonce i zvláštní oblečky od maminky.? Tak vzpomíná na hry z dětství P. Georg Ratzinger. O svých vztazích s bratrem vypráví v rozhovoru pro americký měsíčník Inside the Vatican.

Starší bratr současného papeže podotýká, že láska k poznání, liturgii a hudbě doprovázela už nejranější léta jejich dětství a časem se jen prohloubila. Vzpomíná na krásné období, kdy se setkali v Řeznu, kde dirigoval sbor Domspatzen, zatímco bratr působil na univerzitě. Kontakty ale neustaly ani po jmenovaní do církevních funkcí v Římě. ?Třikrát do roka jsem jezdil do Říma, zvláště v létě, a vánoce jsme všichni tři sourozenci slavili vždy u mě v Pentlingu.?

P. Ratzinger nicméně přiznává, že nečekal zvolení svého bratra na posledním konkláve. ?Podle mě byl už moc starý ? říká. ? Když jsem se dozvěděl o jeho volbě, zalil mě smutek. Uvědomil jsem si, že to pro něj znamená konec soukromého a osobního života.? Papežův bratr ale zároveň dodává, že by nikdy nečekal, jak blízké jejich vztahy zůstanou. S jistou dávkou rozpaků vypráví o tom, jak nyní, když přilétá za bratrem, přijíždí pro něj vůz až na letištní plochu. ?Když se ostatní musí starat o zavazadla, jsem už na cestě do Vatikánu.? Vypráví také o nesmírné pohostinnosti, s jakou je vítán v papežské rodině, která se stala částečně také jeho rodinou. ?Můj domov je tam, kde je můj bratr,? dodává P. Georg Ratzinger a ujišťuje, že každý den začíná modlitbou za Benedikta XVI., aby mohl co nejlépe plnit Petrovu službu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.