Zpřístupněna další část kanálu u rybníka Siloe

14.2.2011 

Už několik týdnů je možné navštívit další trakt starobylého kanálu vyhloubeného u rybníka Siloe, v podzemí historického jádra Jeruzaléma. Vodní kanál je dva tisíce let starý a protéká oblastí Davidova města, nejstarší čtvrtí města, Silwan, a vede pod Chrámovou horou.

Podle archeologů se další sektor kanálu nachází v blízkosti Damašské brány. Na kanál narazil v roce 1867 Brit Charles Warren. V devadesátých letech téhož století se na archeologických vykopávkách kanálu podíleli Frederick J. Bliss a Archibald C. Dickey z British Palestine Exploration Fund.

Jižní část kanálu je možné navštívit už několik let, ale objev, že kanál pokračuje dalších 600 metrů, je poměrně nedávný. Šířka kanálu se pohybuje mezi jedním a třemi metry a výška mezi jedním a dvěma metry. Některé úseky vedou v hloubce 15-20 metrů, takže ti, kdo prováděli vykopávky mohli spatřit spodní vrstvy Zdi nářků. Podle archeologů vede dál kanál Tyropoenským údolím, nejnižší částí starého Jeruzaléma. Cesta, která vede nad ním je dlážděná a z jejích rozměrů se vyvozuje, že byla významná. Jeho části jsou z období hasmodejského a herodiánského. Archeologové kanál datují mezi rok 50 před Kristem a 100 po Kristu.

Odkrytá část je dlouhá čtyřicet metrů a nachází mezi zahradou, která patří řecko-pravoslavné církvi, a prostorem, který patří organizaci spravující muslimské památky (Waqf). Vykopávky se nacházejí 550 metrů od jižní strany chrámové hory. Z tohoto místa podle archeologů začínali poutníci svůj výstup k chrámu a je pravděpodobné, že touto cestou šel také Ježíš. Devátá kapitola Janova evangelia zmiňuje, že Ježíš, poté co potřel oči slepce blátem, poslal ho umýt se právě k rybníku Siloe.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.