80. let Vatikánského rozhlasu

11.2.2011 

Vatikánský rozhlas slaví 80 let existence. Založen byl z popudu papeže Pia XI. 12. února 1931 a do jeho čela byl povolán fyzik a matematik z jezuitského řádu, o. Giuseppe Gianfranceschi. Původní latinské vysílání se postupně rozšiřovalo o jednotlivé národní jazyky. Důležitou roli sehrálo za II. světové války a později ve všech zemích, v nichž totalitní režimy omezovaly svobodu komunikace. Pravidelné vysílání v češtině bylo zahájeno krátce před komunistickým pučem v roce 1948 (první zkušební zaznělo 24.12. 1947). V současné době Vatikánský rozhlas vysílá pravidelně v 45 jazycích a ve 38 jazycích publikuje internetové zpravodajství. Rádiový tým tvoří 355 lidí, převážně laiků, 59 různých národností.

80. výročí rozhlasu připomíná včera inaugurovaná výstava ve vstupní aule Vatikánských muzeí. Po slavnostním zahájení jsme se zeptali na poslání a úkoly papežského rádia jeho generálního ředitele, o. Federica Lombardiho:

Naše poslání je zakotveno v tom, co nikdy nezvšední. Musíme je realizovat prostředky, které odpovídají naší době, tedy s využitím různých nových technologií, jazykem, který je nezbytný k tomu, abychom dokázali dosáhnout k srdcím a uším lidí dneška.

Na otázku jak se změní komunikace vatikánského rádia v příštích letech, o. Lombardi odpovídá:

Jsme odborníky co do šíře záběru, mluvíme čtyřiceti jazyky, a z toho plyne také nutnost předkládat naše poselství v různém kulturním kontextu a různým mentalitám. Proto musíme být v permanentním dialogu. A to je myslím také novinka, která se na nás týká: vstupit do světa společenských sítí, Social Network, a posílit dimenzi dialogu s našimi posluchači.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.