Poselství Benedikta XVI. ke Světovému dni modliteb za povolání

10.2.2011 

Ve Vatikánu bylo dnes zveřejněno poselství Svatého otce ke Světovému dni modliteb za povolání. Ten se bude slavit 15. května, na čtvrtou neděli velikonoční a jeho tématem je podpora povolání v místních církvích.

?Je to náročná a vzrušující nabídka, kterou činí Ježíš těm, kterým říká ?Následuj mě!? I dnes je následování Krista náročné. Zvlášť v naší době, v níž se zdá, že Pánův hlas je přehlušen jinými hlasy, se nabídka následovat a darovat mu svůj vlastní život může zdát příliš obtížná, proto by každé křesťanské společenství, každý věřící měl zodpovědně přijmout úkol podporovat povolání, píše v poselství Benedikt XVI. Doporučuje také ?povzbuzovat a podporovat ty, kdo vykazují jasné známky povolání ke kněžskému životu nebo k řeholnímu zasvěcení, aby když říkají Bohu a Církvi své ?Ano? pocítili vřelost celého společenství.

Je vhodné, nabádá papež, aby se ?každá místní církev stala v pastoraci povolání citlivější a pozornější?, aby především mladí mohli ?pochopit, že plnění Boží vůle člověka neumenšuje a neničí, ale naopak umožňuje mu odhalit nejhlubší pravdu o nás samotných a následovat ji.? Pravou radost a plnou realizaci vlastních tužeb lze najít jedině otevřením se Boží lásce. ?Pán ? ujišťuje Svatý otec ? povolává, ve všech fázích života, ke sdílejí jeho poslání a službě církve kněžským a řeholním životem, protože lidé stále potřebují Boha, a to i v době, kdy světem vládne technika a globalizace.?

Papežovo poselství ke Světovému dni modliteb za povolání také nabádá biskupy, aby se ?otevřeli potřebám celé církve, aby byli kněží ve světě rozmístění rovnoměrně?.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.