Jižní Súdán ohrožuje LRA

8.2.2011 

Sny o nezávislosti jižního Súdánu mohou vyznít do prázdna, pokud nebude okamžitě zastavena činnost Armády pánova odporu (LRA), varují súdánští biskupové. Včera byly ohlášeny oficiální výsledky referenda o nezávislosti. 99% obyvatel se vyslovilo za odtržení jižního Súdánu. Na mapě světa se tedy v červenci objeví nový, 193., stát. Osudy jižního Súdánu nejsou ale ještě definitivně rozhodnuty. Přestože prezident severní části země včera vydal dekret, ve kterém výsledky referenda uznává a vyjadřuje připravenost budovat dobré sousedské vztahy s jihem, k dořešení zůstává zásadní otázka spojená s distribucí ropy. Její naleziště jsou totiž na jihu, ale celá infrastruktura nezbytná k exportu této suroviny je na severu.

Spor o ropu není jediným problémem, který se vynořuje na horizontu nového státu. Jak varují katoličtí biskupové, klíčovou roli v nejbližších měsících může sehrát tzv. Armáda pánova odporu, sektářské ozbrojené bandy působících v pohraničních oblastech Konga, Súdánu a Ugandy. Pokud se totiž rozhodne terorizovat obyvatele Jižního Súdánu, ochromí působení nové vlády a vyčerpá její nevelké finanční zásoby, varuje biskup Eduardo Hiiboro Kussala.

Súdánští biskupové se obávají také o osud křesťanů žijících v severní části země. Po rozdělení lze očekávat zostření islámské politiky státu a menší toleranci k vyznavačům Krista, poznamenává pomocný biskup Chartúmu, Daniel Adwok. Už nyní se nás ptají, proč jsme ještě neutekli na jih. Severosúdánský biskup dodává, že v jeho diecézi počet věřících chodících do kostela spadl v poslední době až o 90%.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.