Nový pravoslavný kostel v Betánii

8.2.2011 

Nový řecko-pravoslavný kostel zasvěcený svatému Eliášovi bude postaven v jordánské Betánii, aby uspokojil stále větší počet poutníků, kteří sem přicházejí. Podle informací www.terrasanta.net bude stát na jednom z míst, označených jako pravděpodobné místo Ježíšova křtu.

Jak uvádí Jordan Times, stavbu kostela oznámil archimandrita řecko-pravoslavné arcidiecéze Ammán, Nestor Mansour. Podle ředitele vládní komise, která se stará o místo Ježíšova křtu, navštívilo místo od začátku ledna přes 20 tisíc poutníků. Archimandrita Mansour vysvětlil, že stavba kostela je součástí projektu, v jehož rámci vznikl už klášter a zahrada. Dalšími body projektu je knihovna, muzeum a otevřený prostor, který může pojmout až tisíc poutníků při zvláštních liturgických pravoslavných slavnostech jako například Teofanie, která připomíná Ježíšův křest. Letos 21. ledna tento svátek na místě křtu u Jordánu podle pravoslavných představitelů oslavilo nejméně 5 tisíc věřících.

Jordánská vláda už delší dobu projevuje zvláštní pozornost potřebám křesťanských poutníků. V květnu 2009 při pouti do Svaté země navštívil místo Ježíšova křtu v Betánii také Benedikt XVI. Při té příležitosti, za doprovodu krále Abduláha, papež požehnal základní kameny dvou katolických kostelů, římského a melchitského ritu. První z nich bude mít i velké nádvoří, které pojme až 8 tisíc věřících.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.