Katechetické texty pro Moldávii

8.2.2011 

Po letech pastoračního úsilí katolické církve v Moldavsku byl vydán první svazek katechetických textů pro křesťanskou formaci moldavských katolíků. Celé dílo bude mít celkem čtyři svazky: 1. Život Církve (ten je už napsán a vydán), 2. Svátosti křesťanského života (napsán a nyní je v tisku), 3. Desatero přikázání (ve fázi uspořádávání obsahu) a 4. Modlitba (chystá se). Vzhledem k tomu, že Moldavsko je bilingvní země, budou katechetické texty vydány jak rusky tak moldavsky.

Katolíci v Moldavsku představují velmi malou menšinu ? jen něco málo víc než 0,5% na území celé Moldávie a Podněstří a patří k mnoha různým národnostem. Katolická církev má v Moldavsku jednu diecézi ? Kišiněv. Biskup Kišiněva, mons. Anton Cosa při představování pastoračního plánu na tento rok zdůraznil, že charita a evangelizace musí kráčet ruku v ruce.

Rusky a moldavsky psaný text katechezí vzbudil velký zájem v katolických komunitách po celé Evropě, především v Itálii, kde žije velký počet rusky a také rumunsky mluvících katolických imigrantů. Vydané katechetické texty pomůžou také k jejich formaci.

Za spolupráci na přípravě katechetických textů diecéze Kišiněv děkuje emeritnímu biskupovi italského Lecce, mons. Ruppimu a nadaci Regina Pacis.
Druhý svazek textů by měl být vydán kolem Velikonoc a zbylé dva do konce roku.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.