Cholera na Haiti se rozšířila do sousední Dominikánské republiky

7.2.2011 

I nadále roste počet nakažených epidemií cholery na Haiti. V současné době je zaznamenáno už přes 215 tisíc nakažených a přes čtyři tisíce mrtvých. Nejvíce je postižen departament Artibonite, kde je hlášeno téměř 60 tisíc případů a 860 úmrtí. V haitském hlavním městě zemřelo 423 lidí. Údaje zveřejnilo tamní Ministerstvo zdravotnictví. Podle něj téměř 120 tisíc nakažených potřebuje hospitalizaci. Podle agentury Fides se epidemie začala šířit i do sousední Dominikánské republiky, kde už bylo ohlášeno 230 případů a jedno úmrtí.

Milion a půl obyvatel Haiti je po loňském zemětřesení stále ještě ubytován ve stanových táborech.Většinu města Port-au-Prince tvoří nouzové kolonie s obydlími za plechu a kartónů, bez hygienického zázemí, vody či elektriky. Ke zdravotnickým a dalším problémům se přičítá nestabilní politická situace. Nadějí na její zlepšení jsou prezidentské volby, které proběhnou 20. března. Tři neziskové organizace (Avsi, Oxfam a Nadace Rava) v této situaci zahájily program na podporu léčby podvyživených dětí a potravinovou výchovu. Hovoří Omero Grava, lékař organizace Avsi:

?Získání prostředků na pomoc je podstatná věc, i když tu byly ? jak jste patrně už četli nebo slyšeli - polemiky ohledně využití fondů a jejich opravdového přínosu obyvatelstvu. Je zřejmé, že celková situace v zemi nenapomáhá adekvátnímu rozdělování fondů. 28. listopadu tu byly volby, ale volební výbor nesdělil jasně definitivní výsledky nebo spíš, kdo postupuje do druhého kola boje o prezidentské křeslo. V této politicky nejisté situaci určitě administrační a organizační mašinerie funguje mnohem namáhavěji. Na světě jsou i mnohé jiné krizové situace, ale ta na Haiti by měla být připomínána nejvíc.?

říká Omero Grava, lékař organizace Avsi, který se před pár dny vrátil v Haiti do Itálie.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.