Světlo lásky Boží dává smysl existenci i činnosti lidí

6.2.2011 

Benedikt XVI. před Angelus, nám. sv. Petra

Drazí bratři a sestry,
V evangeliu této neděle Pán Ježíš říká svým učedníkům: ?Vy jste sůl země? Vy jste světlo světa? (Mt 5,13.14). Prostřednictvím těchto významově bohatých obrazů jim chce podat smysl jejich poslání a jejich svědectví. Sůl evokuje ve blízkovýchodní kultuře různé hodnoty jako smlouva, solidarita, život a moudrost. Světlo je prvním dílem Boha Stvořitele a je zdrojem života; samo Slovo Boží je přirovnáváno ke světlu, jak praví žalmista ?Svítilnou mým nohám je tvé slovo a světlem mé stezce (Žl 119, 105). A také prorok Izaiáš v dnešní liturgii říká: ?Nasytíš-li svým chlebem hladového, ukojíš-li lačného, tehdy v temnotě vzejde tvé světlo, tvůj soumrak se stane poledním jasem? (58,10). Moudrost v sobě zahrnuje příznivé účinky soli a světla a učedníci Páně jsou povoláni právě k tomu, aby dávali světu novou ?chuť? a uchovávali jej od zkázy skrze moudrost Boha, která naplno září v tváři Syna, jenž je ?světlem, které osvěcuje každého člověka? (Jan 1,9). V jednotě s Ním mohou křesťané šířit uprostřed temnot indiference a egoismu světlo lásky Boží, pravou moudrost, která dává smysl existenci i činnosti lidí.

Nadcházejícího 11. února na památku Panny Marie Lurdské budeme slavit Světový den nemocných. Je to příležitost k zamyšlení, modlitbě a růstu vnímavosti církevních společenství i občanské společnosti vůči nemocným bratřím a sestrám. V poselství k tomuto Dni, inspirovanému výrazem z prvního listu sv. Petra - ?jeho ranami jste uzdraveni? ? vybízím všechny, aby rozjímali Ježíše, Syna Božího, který trpěl, zemřel, ale vstal z mrtvých. Bůh se staví radikálně na odpor zpupnosti zla. V každé situaci Pán pečuje o člověka, sdílí utrpení a otevírá srdce k naději. Vybízím proto všechny zdravotní pracovníky, aby rozpoznávali v nemocných nejenom tělo poznamenané křehkostí, ale především osobu, které je třeba poskytnout veškerou solidaritu a nabídnout vhodné a kompetentní odpovědi. V této souvislosti také připomínám, že na dnešek připadá v Itálii ?Den pro život?. Věřím, že se všichni zasadí za růst kultury života a budou klást do středu ve všech okolnostech hodnotu lidské bytosti. Podle víry i rozumu je důstojnost člověka neredukovatelná na jeho schopnosti a dovednosti, které může ukázat, a proto ji neztrácí, stává-li se slabým, invalidním a potřebuje-li pomoc.

Drazí bratři a sestry, vzývejme mateřskou přímluvu Panny Marie, aby rodiče, prarodiče, učitelé, kněží a ti, kteří jsou zapojeni do výchovy, mohli formovat mladé generace k moudrosti srdce, aby dosáhly plnosti života.

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.