Nový velvyslanec Rakouska při Svatém stolci

3.2.2011 

Křesťanské kořeny Evropy, vztahy státu a církve a obrana rodiny a manželství mezi mužem a ženou, to byla hlavní témata promluvy Benedikta XVI. k novému rakouskému velvyslanci u Svatého stolce Alfonsi Klossovi, který dnes předal své pověřovací listiny.

Papež zdůraznil, že evropské země jsou pro společné dobro povolány k tomu, aby znovu objevily své křesťanské kořeny. ?Víc než křesťanská kultura ? vysvětloval Benedikt XVI. ? je potřeba živá víra v Krista a láska k bližnímu, která je založena na slovech a životě Krista a na příkladu světců.? Mezi nimi zmínil papež čtyři postavy z nedávné rakouské minulosti: Františka Jagerstattera, sestru Restitutu Kafkovou, Laszla Batthyany-Strattmanna a Karla I. Habsburka.

S odkazem na dlouhou historii Rakouska, co do soužití různých kultur a náboženství, pak Benedikt XVI. hovořil o vztahu státu a církve v mnoha zemích Starého kontinentu. Na jednu stranu se politické autority snaží náboženství vyloučit z veřejné scény a na druhou stranu existuje snaha sekularizovat evangelní poselství a přizpůsobit ho současné kultuře, popsal situaci papež. Ocenil proto nasazení Rakouska v obraně křížů ve školách a podporování náboženské svobody.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.