Včerejší Angelus Svatého otce

22.3.2004 

?Proudy vod nemohou uhasit lásku, a proudy řek ji neodplaví?. To je jeden z veršů Písně Písní, který lze uvést jako přirovnání ke včerejšímu výroku Svatého otce při polední modlitbě Anděl Páně: ?Láska je silnější než nenávist a smrt?. Jestliže krveprolití terorismus a řetěz nenávisti, násilí a odvetná opatření, která otřásají Středním Východem, od Jeruzaléma po Bagdád, se jeví jako vlny slepé bouře, která muže svévolně rozsévat smrt, slova Jana Pavla II. ? téměř jako echo nejznámějšího biblického verše ? potvrzují primát Boží lásky nad násilím ve světě. Slova, která vracejí místo naději v srdcích těch, kteří žijí ve strachu, nenávisti, s myšlenkami na odplatu. Je o tom přesvědčen teolog otec Bruno Forte, který nedávno dával ve Vatikánu postní Duchovní cvičení za přítomnosti Svatého otce a vatikánské Kurie.

Odp. ? Svatý otec znovu jednoduše opakoval pravdu: a pravda je to, že pokud se odpoví na nenávist a na terorismus násilím, válkou, bombami, spirála nenávisti a násilí se nikdy nezastaví. Jediný způsob jak překonat tragédii, která se týká nás všech, je zvolit cestu dialogu, smíření a odpuštění, míru, budovaného na spravedlnosti pro všechny. A to Jan Pavel II. potvrdil celým svým magisteriem, jednak co se týče války v Iráku a včera opět připomněl: Láska je silnější než smrt.

Ot. ? Výrok Svatého otce se jeví jako parafráze biblického verše z Písně Písní, který říká: "Silná jako smrt je láska?. Ale včera řekl ještě něco víc: ?Láska je silnější než nenávist a než smrt?. Je to pozvání k naději, která je větší než náš strach,...

Odp. ? Mám za to, že věřit v lásku, jak o ní mluví Svatý otec, se musí s nasazením vůle. Je to výzva následovat Toho, který zosobňuje zjevení lásky: v Ježíše. Opravdu je to pozvání k naději nejen větší než je náš strach, ale také k větší Naději, než je naše lidská naděje. Je to výzva k víře v nemožné možnosti Boha: a myslím, že k tomu se musí každý rozhodnout a zasadit se celou existencí. Nejen pokorní země, jako je každý z nás, ale také všichni, kteří se považují za mocné země, s přesvědčením, že jestliže budou počítat ze zákonem síly, nenávist bude vítězit. Jestliže budeme počítat s mocí zákonů, především s primátem spravedlnosti, lásky, smíření a odpuštění, lepší svět se tedy může zrodit pro všechny.

Ot. ? Stává se, především v kritických chvílích, jakoby se opakovaly slogany: ideologické, politické, občanské společnosti. Co může dělat věřící, aby neriskoval, že zamění slova papeže s touto změtí hlasů?

Odp. ? To pozitivní, co je v papežových slovech, by se dalo přesně charakterizovat jako tajemství nejvýš svatého Boha, jeho lásky, která překonává jakoukoliv kalkulaci a měřítko. Právě pro toto nejsou slova papeže ideologickým pacifismem, který se spokojuje se slogany. Slova papeže jsou svědectvím nejvyššího primátu lásky. A takové lásky máme zapotřebí. Dá se to ilustrovat pěkným příslovím z latinské Ameriky, které říká: ?El que ama se compromete hasta el final? - ten kdo miluje se zavazuje až do konce. A tato láska je ještě jiná než sentimentální a snadná, ale vyžadující a náročná, na kterou ukazuje Jan Pavel II. jako na cestu řešení konfliktů.

Jiří Sýkora

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.