P. Samir: Demokratizace pro nás znamená spravedlnost pro chudé

1.2.2011 

Pokračují masové protesty proti vládě egyptského prezidenta Mubaraka. Dnes se manifestací v Káhiře účastnilo přibližně milion lidí. Profesor dějin arabské kultury a islamistiky na univerzitě v Bejrútu, egyptský jezuita Samir Khalil Samir, vysvětluje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas důvody tohoto protestu:

?Myslím, že podstatným důvodem je především špatná ekonomická situace velké části obyvatelstva. V tisku se lze dočíst, že asi 40% egyptské populace žije v podmínkách absolutní chudoby, to znamená, že nemají ani 2 dolary na den. Během posledního roku se zvedly ceny 5 až 30krát. Bohatí tak bohatnou, ale chudí za to platí. V souvislosti s tím se vláda snaží něco dělat, ale je to málo. Vzniká zde i nebezpečí islamismu, protože fundamentalistická hnutí, jako např. ?Muslimské bratrstvo? a další, pochopila, že k získání hlasů stačí podporovat sociální aktivity.?

Sdílíte tedy obavy z toho, že islámističtí extrémisté mohou z této nestability těžit a dostat se k moci?

?Oni zajisté chtějí moc. Muslimské bratrstvo vzniklo roku 1928 za tímto účelem, totiž vytvořit skutečně islámské země. Soudí, že Egypt podlehl přílišnému vlivu Západu a že není dostatečně muslimský. Chtějí proto moc, aby se pustili do reforem, které pokládají za dobré, ale které ostatní pokládají za velmi špatné. Musíme proto sami vytvořit taková hnutí, aby byla garantována svoboda a zejména sociální péče. Nedostává-li se sociálních jistot, ujmou se věci tato radikální hnutí a vstoupí tak na politickou scénu. Prozatím trvá represe a Mubarakův režim hned od počátku podobné skupiny zakázal. Ony však neomezují svoji působnost, ale vstupují do jiných stran pod různými jmény, aby nabízely islámskou politiku... Egypt je však umírněná země a v povaze Egypťana není sklon ke vzpouře. Chce jednoduše žít.?

Jenom opravdová demokratizace Egypta a sousedních zemí by tedy mohla být protilékem na nebezpečí převzetí moci extrémistickými hnutími?

?Ano, ale upřesněme, co pro nás znamená demokratizace: znamená především spravedlnost pro nejchudší. Potom je tu požadavek větší svobody. Žijeme v režimu, který příliš kontroluje, protože má strach z oněch extrémistických hnutí. Je to bludný kruh. Jak z něho vyjít? Je zapotřebí reforem. Existují lidé přespříliš bohatí a propast je obrovská. Potřebujeme tedy sociální zákony, daňový systém, který by se více hodil na naši situaci, a širší sociální služby. Katastrofální situace ve je školství. Na trh přichází mnoho analfabetů. Skutečností je, že počet analfabetů se blíží 40% populace.?

Říká egyptský jezuita, P.Samir Khalil Samir, v souvislosti s nestabilní politickou situací v Egyptě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.