Překvapivě religiózní Země středu

29.1.2011 

Navzdory půlstoletí trvající ateistické indroktrinaci nelze Čínu považovat za ateistickou zemi. Jak ukázala poslední bádání, za ateisty se považuje pouhách 15% populace. Faktický stav religiozity Číňanů lze jen těžko odhadnout. Oficiální statistiky se totiž diametrálně rozcházejí se skutečností. Podle komunistické vlády z miliardy 300 milionů obyvatel země je věřících jen 100 milionů.

V minulých měsících sociologové z různých akademických institucí, včetně pekingské university, provedli podrobný statický výzkum, zaměřený na vztah Číňanů k náboženství. I oni varují, že -navzdory garanci anonymity - ne všichni dotazovaní se odvážili přiznat ke své víře, zejména pokud ? jak je tomu v případě křesťanství ? jde o náboženství státem potírané.
Navzdory tomu se ukázalo, že 85 % Číňanů se hlásí k náboženské víře. Dokonce ani členové komunistické strany nejsou věrni oficiální linii režimu, přestože ateismus je formální podmínkou členství ve straně. Podle průzkumu 17 % čínských komunistů vyznává některé náboženství a 65 % se přiznalo k jisté formě náboženské praxe v uplynulém roce.

Nepopulárnějším náboženství v Číně je buddhismus. Za buddhistu se považuje téměř každý pátý Číňan (18%), k praktikování buddhismu se přiznává dokonce každý druhý. 750 milionů Číňanů například vyznává kult předků. Ke křesťanskému náboženství se hlásí 33 milionů osob, a dalších 40 milionů deklaruje, že věří v existenci Ježíše Krista a účastní se křesťanské náboženské praxe. Autoři průzkumu odhadují reálný počet křesťanů v Číně na zhruba 60 milionů.

Vzhledem ke zřejmému neúspěchu oficiální ateistické politiky, usiluje stát o co největší kontrolu nad náboženstvími, zejména prostřednictvím oficiálních, režimem řízených náboženských sdružení, podobných katolickému patriotistickému. Pět podobných sdružení ? buddhistické, taoistické, islámské, protestantské a katolické ? vydalo společnou deklaraci loajality. Zdůrazňuje se v ní nutnost vzájemné tolerance a respekt k právnímu řádu Čínské lidové republiky.

Čínský úřad pro náboženské záležitosti ohlásil, že se v roce 2011 zaměří na podzemní protestanty. Naším cílem bude přivtělení nelegálních protestantů do oficiálních protestantských církví ? čteme v prohlášení. Týká se to zejména tzv. domácích církví, které někdy čítají až několik tisíc věřících.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.