Teologická komise pro dialog východních církví a katolíků u Benedikta XVI.

28.1.2011 

Benedikt XVI. dnes přijal na audienci tři desítky členů Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi Katolickou církví a starobylými Východními církvemi. Papež vyjádřil svou vděčnost za práci komise, která začala před osmi lety, v lednu 2003, na popud představitelů starobylých Východních církví (předchalcedonských) a Papežské rady pro jednotu křesťanů. Výsledkem první fáze prací této komise v letech 2003 až 2009 je společný text nazvaný ?Přirozenost, ustanovení a poslání církve?. Dokument shrnuje základní ekleziologické principy, které katolická i starobylé východní církve sdílejí a vytyčuje témata, která ještě vyžadují větší reflexi v dalších fázích dialogu.

?Můžeme být jedině vděční, že se i po téměř patnácti stech letech rozdělení stále shodujeme na svátostné podstatě církve, na apoštolské posloupnosti kněžské služby, a na nutnosti vydávat světu svědectví evangeliu našeho Pána a Spasitele Ježíše Krista.?

V druhé fázi své práce smíšená pravoslavně-katolická komise řešila historický pohled na to, jak církve během staletí vyjadřovaly své společenství. Jak Benedikt XVI. připomněl, tento týden se komise pro teologický dialog mezi Východními církvemi a Katolickou církví zabývala tématem společenství a komunikace mezi církvemi do poloviny pátého století a role mnišství v životě prvotní církve.

?Musíme pevně věřit tomu, že vaše teologická reflexe přivede naše církve nejen ke většímu vzájemnému porozumění, ale k rozhodnému pokračováná naší cesty k plnému společenství, k němuž jsme povoláni Kristovou vůlí,? řekl Benedikt XVI. při setkání se členy Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi Katolickou církví a starobylými Východními církvemi, z nichž mnozí, jak sám Svatý otec podotkl, pocházejí z oblastí, kde jednotliví křesťané i společenství čelí pronásledování a příkoří. Papež proto vyzval všechny křesťany, aby spolupracovali ve vzájemné důvěře a sloužili míru a spravedlnosti.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.