Přípravy na beatifikaci Jana Pavla II. v plném proudu

24.1.2011 

Modlitební bdění a po něm mše svatá, průběh beatifikačních slavností Jana Pavla II. pomalu začíná krystalizovat. Římský magistrát zatím tvrdí, že předpovídat, kolik lidí přijede, je ještě brzy. Odhaduje se od 1,5 do 2,5 milionu poutníků.

Už nyní jsou obsazeny všechny levnější noclehy, na předměstí Říma má vzniknout ohromný kemp (v místech veletrhu Nuova Fiera di Roma). Jedním z míst, kde bude probíhat modlitební vigilie bude antický stadion Circus Maximus.

Jak říká kard. Camillo Ruini, který jako tehdejší vikář římské diecéze beatifikační proces Jana Pavla II. zahajoval, nejen v Římě, ale na celém světě panuje velké očekávání: ?Doufám, že se nám podaří připravit tu slavnost tak, aby ji všichni, kteří přijedou, mohli opravdu dobře a hluboce prožít. Charakteristickým rysem tohoto pontifikátu byla evangelizace. Stále si pamatuji jeho slova na začátku: ?Nebojte se! Otevřete brány Kristu!? Jeho evangelizační nadšení se týkalo vždy konkrétního člověka. Opakoval: ?Člověk je cestou církve. Díky této perspektivě navždy změnil běh dějin, jistým způsobem změnil svět.?

Italská média zdůrazňují, že beatifikace Jana Pavla II. bude největší událostí novodobé historie Říma. Beatifikační mše svatá začne na náměstí sv. Petra v 10 hodin ráno. Nebudou na ní třeba žádné vstupenky. V řadě římských kostelů se plánují děkovné bohoslužby v různých jazycích. Poutníci se budou moci pomodlit také u hrobu Jana Pavla II. přeneseném z vatikánských krypt přímo do baziliky sv. Petra.

Zvláštní krizový štáb bude muset zkoordinovat beatifikační slavnosti s velkým koncertem, který se koná vždy 1. května před bazilikou sv. Jana na Lateránu a na který se sjíždí statisíce účastníků. A nejen to, do Říma přijedou také fanouškové zápasu Lazio-Juventus.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.