Vědecké sympozium o ?konci světa?

22.1.2011 

Od pátku do neděle (21.-23.1) se v Římě koná Festival věd, kterého se každoročně zúčastní významní vědci nejrůznějších oborů a disciplín. Letos vzbuzuje zájem už svým tématem. Zabývá se totiž zabývat ?koncem světa?. Účelem diskuse je vypočítat a vyhodnotit, zda se vyskytují nějaká znamení, která by umožňovala tušit tuto událost, o níž také mluví více méně všechna náboženství a kultury. Pro Vatikánský rozhlas k tomu říká jeden z účastníků Festivalu věd, italský fyzik, O.Sabino Maffeo, z Tovaryšstva Ježíšova, člen Vatikánské observatoře:

?Věda o hvězdách nám říká, že sluneční systém není věčný. Je známo, že Slunce existuje 4 až 5 miliard let a že jeho existence v té podobě jakou má nyní bude pokračovat také 4 až 5 miliard let. Potom Slunce expanduje a pohltí celý prostor sluneční soustavy. Země tedy bude pohlcena a zanikne. Je to věc velmi vzdálená, ale lze říci, že je poměrně dosti jistá.?

Podíváme-li se z jiného úhlu pak příčinu případného konce života na Zemi není třeba hledat jenom mimo zeměkouli?

?Jistě. Víme, že před 65 miliony lety dopadlo na zem kosmické těleso a způsobilo obrovský otřes, kterému paleontologové připisují zánik tehdejší živočišné říše, konkrétně dinosaurů. Něco podobného se teoreticky může stát za kdovíkolik milionů let. Je to zcela nevyzpytatelné. Pokud ovšem v lidstvu převáží egoismus nad hledáním obecného dobra, mohlo by i v planetárním měřítku dojít k tomu, co se stává v jednotlivých zemích, kde zuří války a zmar právě z tohoto důvodu.?

Jako přírodovědec a kněz, můžete brát do úvahy důvody vědy i víry. Co nám o konci světa praví víra?

?Pokud jde o víru, řekl bych, že mi pomáhá v přemýšlení o konci světa mnohem více než věda. Přijde den, kdy lidstvo dospěje ke konci a bude souzeno Bohem. Víra nám umožňuje lépe nežli věda pamatovat na to, že jednoho dne toto lidstvo dojde ke svému konci. Nevím, zda skončí také svět. Existují výroky Pána, který říká, že tento den přijde. Neříká však kdy a říká také, že tyto dny budou zkráceny s ohledem na spravedlivé. Mohli bychom se tedy ocitnout v situacích natolik těžkých, tristních, hrozných a krutých, že by Boží milosrdenství mohlo onu dobu zkrátit na přímluvu spravedlivých, těch, kteří jednali podle Pánových přikázání.?

Říká O. Maffeo z Vatikánské observatoře v souvislosti s tzv. Festivalem věd, což je každoročně pořádané vědecké sympozium, jehož letošním tématem je ?konec světa?.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.