O aktuální situaci ekumenického dialogu s anglikány

22.1.2011 

O aktuální situaci ekumenického dialogu s anglikány píše na stránkách deníku Osservatore Romano O. Mark Langham z Papežské rady pro podporu jednoty křesťanů, který patří do londýnské diecéze Westminster a zabývá se ekumenickým dialogem s anglikány a metodisty. O. Langham poukazuje na to, že vnitřní problémy anglikánského společenství mají dopad i na vztahy k jiným křesťanským vyznáním. Tak např. po udělení biskupského svěcení již druhému deklarovanému a praktikujícímu homosexuálovi v Americké episkopální církvi, vyzval anglikánský primas episkopální delegáty, aby odstoupili od oficiálních ekumenických dialogů.

Pokračuje také diskuse o důsledcích apoštolské konstituce Anglicanorum coetibus, která ustanovuje podmínky k vytvoření personálních ordinariátů pro anglikány, kteří přecházejí do plného církevního společenství. Paradoxně také tento krok podporuje ekumenický dialog. V různých krajích se totiž katoličtí biskupové začali radit s anglikánskými biskupy o tom, co by si zmínění konvertité mohli uchovat z anglikánské tradice. Anglikánský primas Rowan Williams vyjádřil ochotu spolupracovat s katolíky Anglie a Walesu a pomoci jim s vytvořením tohoto ordinariátu. V květnu začne další fáze anglikánsko-katolického dialogu o místní a všeobecné církvi a o rozpoznávání morálního učení ve společenství všeobecné církve.

O. Langham oceňuje také pozitivní vztahy s metodisty. Už 40 let se pravidelně setkává smíšená komise, která naposledy zasedala v listopadu. Věnovala se otázce setkání s Kristem v církvi a svátostech. Smíšená teologická komise připravuje k tomuto tématu dokument, který se bude týkat také dosaženým úspěchům katolicko-metodistického dialogu. Také v případě metodistů probíhá kromě oficiálního dialogu také řada neformálních setkání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.