Mons. Bruno Forte: Sjednotit se v Ježíšově modlitbě ?aby všichni byli jedno?

18.1.2011 

Týden modliteb za jednotu křesťanů je příležitostí k reflexi nad Kristovými slovy ?Aby byli jedno... aby mnozí uvěřili.? Jak ale mohou křesťané dosáhnout plné jednoty? Na to odpovídá jeden ze členů Papežské rady pro jednotu křesťanů, biskup italské diecéze Chieti-Vasto, Bruno Forte:

?Musíme o ni prosit, musíme se sjednotit v Ježíšově modlitbě, ?aby všichni byli jedno?, musíme o tuto jednotu žádat Boha, protože jedině On je Pánem naší jednoty. Stojí za povšimnutí, že letošní téma vybrala a reflexe připravila mateřská církev v Jeruzalémě. Vybraný biblický verš "Vytrvale poslouchali učení apoštolů, byli spolu, lámali chléb a modlili se" obsahuje důležité ukazatele podle nichž je třeba budovat jednotu, kterou pro nás chce Kristus.?

Svaté město je dnes bohužel stále poznamenáno hlubokým rozdělením, přestože ve skutečnosti jde o zemi jednoty, sdílení, o zaslíbenou zemi...

?Jeruzalém je místem, kde se setkávají krása, láska, moudrost a bolest. Jeruzalémská církev je dnes, více než kdy jindy, povolána, aby byla mostem mezi rozdíly, mezi rozděleními, a aby vytvářela pouta jednoty. Je to veliká výzva. Křesťané ve Svaté zemi se jí nemůžou vyhnout a křesťané na celém světě jim musí být na blízku svými modlitbami a svou solidaritou.?

říká jeden ze členů Papežské rady pro jednotu křesťanů, biskup Bruno Forte.

Markéta Šindelářová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.